Gebeliğin 21. haftası ve anne karnında bebek gelişimi
Boy: 27-28 cm. Kilo: 360-400gr. Bebeğinizin hızlı gelişimi biraz yavaşlar. Kalp kasının güçlenmesine bağlı olarak kalp daha kuvvetli olarak atmaya ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya başlar. Bebeğiniz seslere özellikle de yüksek seslere tepki vermeye başlar. Artık sizin sesinizi duyabilir ama belki tepki vermesi birazcık daha zaman ister.
Bu haftadan itibaren bebeğinizin oynama sıklığı ve hareketlerinin hissedilebilirliği artar. Siz zaman zaman bebeğinizin daha az oynadığını düşünerek endişeye kapılabilirsiniz. Unutmamalısınız ki, bu haftalarda bebeğin hareketleri biraz değişkendir. Zamanla beyin dokusu geliştikçe bebeğinizin hareketleri daha istikrarlı olacaktır. Hatta ileriki haftalarda bebeğinizin sizin yediklerinize veya konuşmanıza tepki verdiğini görecek ve çok sevineceksiniz. Bebekler rahim içinde, ufacık yere sıkışmış durumda değildirler.
Aksine, gıda maddelerine, oksijene; ısı ve korunması sağlanmış ortama sahiptirler. Muhtemelen dünyanın en güvenli yeri burasıdır.
Bebeğinizin anne karnında görevleri vardır. Kendini geleceği yeni dünyaya hazırlamak zorundadır. Doğduğunda vücudundaki tüm kasların (kol ve bacakların, solunum, sindirim, boşaltım vs. sistemlerinin) çalışır durumda olması gerekir. Bunun için de anne karnında sürekli, düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Oldukça enerji gerektiren bebeğinizin bu hareketlerini siz de oynama, kıpırdama, tekmeleme şeklinde hissedersiniz.
Hamilelikte 21. hafta ve anne adayındaki değişiklikler
Karın boşluğu içerisinde büyüyen uterusun diğer organlar ile birlikte diyafram kasını sıkıştırması sonucu pek çok gebe, bu dönemde nefes darlığı ya da çabuk nefes nefese kalma sorunu yaşayabilir. Bu da gebeliğin normal sonuçlarından birisidir. Gebelik ilerledikçe bu sıkıntılar artabilir. Hormon değişikliklerinin bir sonucu olarak akıntı artışı olabilir. Kan, ağrı ya da kaşıntı belirmedikçe, bu beyaz akıntı zararsızdır.
- Gebeliğin 1. ve 2. haftası: Hamilelikte 1. ve 2. hafta
- Gebelik 3. ve 4. hafta: Hamileliğin 3. ve 4. haftasında bebek gelişimi
- Gebelik 1-4 hafta: Hamileliğin 1-4 haftasında bebek gelişimi
- Gebelik 5. hafta: Hamileliğin 5. haftasında bebek gelişimi
- Gebelik 6. hafta: Hamileliğin 6. haftasında bebek gelişimi