Gebeliğin 32. haftasında anne karnında bebek gelişimi ve bebeğin durumu
Boy: 41-42 cm. Kilo: 1700 (1300-2500) gr. Bebeğinizin yeri giderek azaldığından hareketlerinde de farklılıklar gözlenir. Ayrıca bebeğiniz var olan yeri en iyi şekilde kullanmak zorundadır. İçgüdüleriyle, deneme yanılma yoluyla ve rahminizin mekanik etkileriyle kendisinin en rahat edeceği pozisyonu almaya çalışır. Bacaklar, kalçadan ve dizlerden tam olarak bükülmüş, ayaklar çaprazlanmış, kollar omuzlardan ve dirseklerden tam bükülmüş, eller çaprazlanmış ve her el, karşı taraf dirseği kavramış, sırt sıklıkla (%90) sol yana yaslanmış, boyun öne doğru bükülmüş ve çene göğüs kafesine değmiş durumdadır. Bebeğin bu duruş şekli, kordonu basıya uğramaktan koruması ve doğum kanalına en iyi şekilde girmesi için önemlidir. Ayrıca bu pozisyon, vücudun ve kol ile bacakların da, nispeten dar bir alan içinde en iyi şekilde hareketine izin verir. Bebeğinizin cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ettikçe, rengi kırmızıdan pembeye doğru dönmeye başlar. Tırnaklar tamamen gelişmiştir. Ama henüz çok yumuşaktır.
Doğum izni: Doğum izni kaçıncı hafta başlar? Doğum izni ne zaman başlar?
Çalışan anne adayı iseniz (ister SSK’lı, ister devlet memuru), bu haftanın sonundan itibaren yasal doÄŸum öncesi iznine ayrılma hakkına kavuÅŸacaksınız. İsterseniz de 37 gebelik haftasına kadar doktorunuzun onayıyla çahÅŸabilir ve bu süreyi doÄŸum sonrası izninize ekleyebilirsiniz.
Hamileliğin 32. haftasında anne adayındaki değişiklikler
Vücut dokularında sıvı tutulması bu haftalarda el parmaklarınızda uyuşmalara neden olabilir. El parmaklarınızda uyuşma, yanma ve elektriklenme hissi, tamamen selim tabiatlı ve doğumdan sonra ortadan kalkabilecek bir durumdur. Ancak ileri boyutlara vardığında tedavi gerektirebilir. Bacak krampları çok sık rastlanan bir durumdur ve sizin kalsiyum ihtiyacınızın bir belirtisi olabilir.
Karnınız büyüdüğü için vücudun yeni ağırlık merkezini bulmak gerekir. Bu dönemde kolayca dengenizi kaybedebilirsiniz. Her zaman ayaklarınızı yere sağlam basın. Genellikle bu haftadan itibaren doktorunuz iki haftada bir sizi kontrole çağırır. Bazı durumlarda bu daha sık olabilirken daha seyrek de olabilir. Karnınızın büyümesi nedeniyle istenilen pozisyonda yatamama, sırt ağrıları, bacak krampları gibi nedenler uykusuzluk problemi oluşturabilir veya zaten var olan probleminizi arttırabilir.
- Gebeliğin 1. ve 2. haftası: Hamilelikte 1. ve 2. hafta
- Gebelik 3. ve 4. hafta: Hamileliğin 3. ve 4. haftasında bebek gelişimi
- Gebelik 1-4 hafta: Hamileliğin 1-4 haftasında bebek gelişimi
- Gebelik 5. hafta: Hamileliğin 5. haftasında bebek gelişimi
- Gebelik 6. hafta: Hamileliğin 6. haftasında bebek gelişimi